Filip Popov, Филип Попов
 
ФИЛИП ПОПОВ
FILIP POPOV
 
ИСТОРИЯ НА ВОЙНИШКИЯ ПАМЕТНИК В СЕЛО ОГНЯНОВО - ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - СОФИЙСКА ОБЛАСТ


САМО ИСТИНАТА НЯМА ГРЯХ!

 


българска проза, Филип Попов, Филип Петров Филипов, есе, есеист Филип Попов, повест, приказка, край, море, моряци, Филип Попов - разказвач, Филип Попов - писател, Филип Попов писател - сценарист

Филип Попов

(Филип Петров Филипов)
   1930 – 2003
    

Бащиният му род:

В началото на четиридестте години на 20-ти век дядото на писателя Филип Попов - Филип Петров Божилов (1868 – 1940) - самият той участник във войните след Освобождението, за да я има България - депозира 50 хиляди - тогава, златни лева - в банката на село Новоселци, за да бъде издигнат паметник в село Гюреджия на загиналите за България войници от с. Гюреджия (Сгледници) през Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война.

  Filip Popov, Senior  
Филип Петров Божилов (1868 – 1940)

След 09.09.1944 г. е установено от наследниците на починалия на 05.05.1940 г. Филип Петров Божилов, че почти половината от внесената сума по упоменатия по-горе депозит в банката на село Новоселци не е в наличност.

 

Прави чест на Стефан Илиев Стефанов, кмет на село Огняново през 50-те години на 20-ти век, - преименувано междувременно от Гюреджия на Сгледници и на Огняново, че и, въз основа на станалия му достояние упоменат по-горе депозит, от наследниците на Филип Петров Божилов, е направил възможно с останалите по депозита пари в банката на Новоселци, да бъде издигнат войнишки паметник в село Огняново. С решение на кметството, - значимостта на паметника обхваща времевия период от след Освобождението до 09.09.1944 г.


След 09.09.1944 г. село Сгледници е преименувано на Огняново, - в памет на убития преди 09.09.1944 г и роден в село Гюреджия - Новоселска околия, партизанин Илия Христо Генов с партизанското име Огнян.
Всичко горенаписано знам от татко ми и чичовците ми Асен и Цветан. Татко ми казваше, че Стефан Илиев Стефанов е добър и честен човек. (Лиляна.)

Филип Попов Биография
Библиография
Е-Книги 
Поезия
Мисли на писателя
За творчеството на Филип Попов по ТВ "СКАТ"
Снимки, семеен архив
Войн. паметник в село Огняново
Томислав Йованович за Филип Попов
NEST Agency